WatLAS
Deze pagina is momenteel onder constructie!
FALQ - Frequently Asked LAS Questions
Wanneer je aan het einde zit van je eerste jaar is het de bedoeling dat je een hoofdrichting kiest. Dit gaat via Osiris. Dat gaat via de volgende stappen
1. Zaak aanmaken..
2…
Inhoud volgt later
Inhoud volgt later
Inhoud volgt later
Studiepad
Bij de Universiteit Utrecht spreken we niet van ‘vakken’ maar wordt de term ‘cursus’ gebruikt.
Bij LAS heb je geen vaste boekenlijst omdat je grotendeels je eigen cursussen kiest. Overigens is ‘Interdisciplinary Research: Process and Theory’ van Allen F. Repko en Rick Szostack (ISBN: 9781544398600) een boek dat bij onze opleiding als ‘heilig’ wordt gezien. De theorieën in dit boek worden veelal bij de LAS-kerncursussen besproken en toegepast.
Voor alle overige cursussen check je in Osiris of de Cursuplanner het materiaal dat als ‘verplicht’ en ‘aanbevolen’ aangemerkt staat.
Boekenkorting
Vier keer per jaar opent de boekenwinkel van Atlas haar deuren. Als lid van Atlas kun je daar je studieboeken met kortingen bestellen. In de boekenwinkel kun je je boeken bestellen voor de General Education-vakken en in de toekomst ook voor bepaalde hoofodrichtingen.
Boeken aanvragen
Ook kun je boeken voor andere vakken van tevoren aanvragen zodat ze voor je besteld worden en ze alsnog in de online boekenwinkel komen. Volg je zo’n vak dat niet in de lijst staat, dan kun je via het Codex-formulier dat je ook in de boeken webshop op de website kan vinden onder het kopje “Literatuur aanvragen” deze boeken aanvragen zodat ook deze boeken in de online boekenwinkel te bestellen zijn.
Als je nog niet zeker weet of je een bepaald vak nu wel of niet gaat volgen op het moment dat de boeken besteld moeten worden, is het handig om je boeken wel gewoon te bestellen. Retourneren bij de boekenwinkel is namelijk geen probleem, mits het boek geen gebruiksporen heeft.
Check de voorwaarden met boekenverkoper WO4YOU op de Atlas website.
Als je vragen hebt over het bestellen van boeken, mail gerust naar onderwijs@usatlas.nl of kom gezellig langs op de Atlaskamer.
Begeleiding
Digitale omgeving
De hoofdpagina van de Universiteit Utrecht
Vrijwel alle algemene informatie over de UU is hier te vinden. Haar opleidingen, haar geschiedenis, haar nieuwsberichten, haar onderzoeksprogramma’s, gebouwen, docenten, etcetera. Het kan soms lastig zijn om specifieke informatie te vinden. Daarom raden wij je aan via Google je zoekterm + uu en eventueel + LAS in te voeren in plaats van het zoeksysteem dat op de site staat te gebruiken. Check wel of deze informatie up to date is, en je niet op een verouderde webpagina bent beland!
De Studentensite
De Universiteit Utrecht heeft naast een algemene website ook een website specifiek voor studenten.
Digitaal Universiteits Blad
Het Digitaal Universiteits Blad, oftewel DUB, is “het platform voor de discussies binnen de Universiteit Utrecht en met de wereld daarbuiten over issues die de universiteit en de maatschappij raken”, aldus de UU. Hier krijg je ook een nieuwsbrief van op je studentmail!
www.osiris.universiteitutrecht.nl
Osiris is in feite het belangrijkste communicatiemiddel tussen jou als student en de UU, die voorkomt dat je voor elke administratieve handeling naar een loket moet om papieren formulieren in te vullen. Je kunt je via Osiris
- Inschrijven (of uitschrijven) voor cursussen en toetsen via de onderwijscatalogus,
- Je resultaten en rooster inzien
- Je adresgegevens en andere personalia wijzigen.
Als je in Osiris op zoek gaat naar een cursus waar je je voor wil inschrijven staat de faculteit automatisch ingesteld op Geesteswetenschappen. Wil je je inschrijven voor een cursus binnen een andere faculteit? Verander dit dan aan de linkerkant bij Inschrijven → Voor: Cursus → Overig: Zoek een cursus naar ‘geen voorkeur’ of de faculteit van het desbetreffende vak. Door te klikken op de cursuscode naast een vak kom je op de informatiepagina van dat vak, waarop een korte samenvatting van de cursus staat en informatie over het materiaal, het rooster, het niveau en de toetsing.
Via de MyUU app, die je kunt downloaden op je telefoon, heb je toegang tot je digitale studentenkaart, je rooster en je cijfers.
www.uu.blackboard.com
Na je in te loggen met je Solis-id zie je op Blackboard onder My Courses alle cursussen staan waarvoor je staat (of stond) ingeschreven. Klik erop en je komt in de digitale wereld van de desbetreffende cursus terecht. Hier vind je onder andere de cursushandleiding, je cijfers voor verschillende onderdelen van de cursus, opdrachten voor de werkgroepen, een discussieforum, de emailadressen van je medecursisten en je docenten, etcetera.
Kortom; de eerste stap die je zet als je aan een cursus begint, is hier even rondsnuffelen. Zorg ervoor dat je aan het begin van een cursus de gehele cursushandleiding goed doorleest en de deadlines en collegetijden alvast in je agenda zet!
Verder vind je op Blackboard ook een link naar de portfolio-portal en naar de digitale LAS Community. Ook is er een Blackboard app voor op je telefoon.
www.uu.blackboard.com > LAS Community
Hier vind je informatie over de opleiding die je niet elders op de universitaire website kunt vinden, bijvoorbeeld over het portfolio en het stage-aanbod en andere onderwijsgerelateerde en extra curriculaire activiteiten. De laatste wijzigingen in de examenregelingen van LAS worden hier gecommuniceerd en toegelicht. Wil je meer weten over de onderwijsfilosofie van LAS of resultaten van mooie essays en tijdschriften afkomstig uit de LAS kernvakken, dan kun je dat ook hier vinden.
Studentenwelzijn
UU-faciliteiten
Om te studeren heb je natuurlijk een rustige ruimte nodig. Naast de twee universiteitsbibliotheken die de UU heeft zijn er nog tal van andere plekken waar je kan werken.
De UU heeft een overzicht gemaakt met alle interne studieplekken. Hier zie je over welke gebouwen en ruimtes het gaat en er staan zelfs plattegronden bij vermeld. Handig hè! Naast de plekken op die lijst kan je ook nog terecht in het bestuursgebouw op het Utrecht Science Park of in het Hijmans van den Berggebouw (vlakbij het UMC).
Gedij jij beter in een iets drukkere omgeving, zoals een cafe of openbare bibliotheek? Dan heb ik hier nog wat opties voor je:
- Bunk
- Dubbel & Dwars
- ANWB-café
- Bibliotheek Neude
- Bibliotheek Oog in Al
- Bibliotheek Kanaleneiland
- Bibliotheek Hoograven
- Bibliotheek Lunetten
- Bibliotheek Overvecht
- Bibliotheek Tuinwijk
- Bibliotheek Zuilen
- Café Koffieleute
- StayOkay centrum (Neude)
- Het Gegeven Paard (Vredenburgkade 11)
- Dean’s (Korte Minrebroedersstraat 13-17)
- Café de Voortuin (Voorstraat)
- Café Anne&Max
Afstuderen
Atlas
Atlas is dé studievereniging voor iedereen die Liberal Arts and Sciences studeert aan de Universiteit Utrecht. De vereniging is opgericht in 2005. Meer informatie lees je onder het kopje ‘Over Atlas’.
Atlas gebruikt meerdere kanalen om haar leden van de juiste informatie te voorzien. Hieronder vind je een opsomming van de kanalen en wat ze doen:
- E-mail: Dit is het meest formele kanaal en wordt door de secretaris gebruikt om uitnodigingen, aankondigingen en andere officiële en belangrijke zaken met alle leden te delen. De voorzitter verstuurt met dit kanaal de befaamde TweeWekelijkseMail (TWM) waarin het laatste nieuws, een bestuursblog, tips, vacatures en nog veel meer gedeeld worden. De commissaris onderwijs gebruikt de mail om jou op de hoogte te stellen als de boekenwebshop voor het komende blok weer online staat en vaak ook om je te herinneren aan wat andere belangrijke studiegerelateerde zaken.
- Instagram: Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte platform en is, net als de mail, ook vooral bedoeld om informatie te zenden.
- Op de instagram-pagina van Atlas (@usatlas) kan je de volgende berichten (posts) treffen:
- Oproepen voor openstaande sollicitaties (voor bijvoorbeeld een vetrouwenscontactpersoon of een nieuw bestuur)
- Samenwerkingen en deals die de commissaris extern heeft gesloten met toffe bedrijven en organisaties. Doe hier vooral je voordeel mee!
- Een overzicht van activiteiten die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden
- Een activiteit die het bestuur organiseert
- Een activiteit die een vereniging organiseert waar Atlas lid van is. Denk bijvoorbeeld aan een SVO-feest (overkoepelend Geesteswetenschappen feest)
- Welke bestuurder je op welke dag op de kamer treft
- En nog heel veel meer!
- Op de stories tref je onder andere:
- Een insta-takeover door een commissie of een bestuurder
- Een repost van een activiteit georganiseerd door een commissie
- Een repost van een activiteit georganiseerd door een UU-interne (LAS-info, de faculteit GW, etc.) of externe partij
- Promotiemateriaal van activiteiten georganiseerd door commissies tref je zelden als post op het instagram-kanaal van Atlas. Hiervoor gebruiken commissies hun eigen instagram accounts!
- Op de instagram-pagina van Atlas (@usatlas) kan je de volgende berichten (posts) treffen:
- Whatsapp: Dit kanaal is opgesplitst in verschillende groepen en wordt op verschillende manieren gebruikt. Zowel om informatie te zenden, als om gesprekken te voeren.
- Eerstejaars LAS-groep: alleen-mededelingen-groepsapp voor alle studenten die in hun eerste jaar van Liberal Arts and Sciences zitten. (niet alleen voor Atlassers dus!)
- Ouderejaars Atlas groep: alleen-mededelingen-groepsapp voor alle ouderejaars Atlassers, en dat zijn er een heleboel…
- ‘LASsertjes’ groepsapp: een groepsapp voor iedereen die wil, Atlas of niet. Hierin worden allerlei gesprekken gevoerd die met zowel LAS als Atlas te maken hebben. Bijvoorbeeld wie er allemaal ‘duurzame ontwikkeling’ volgend komend blok, wie er naar de Cantus van GLAShelder gaan en wie er een studieboek wil overkopen.
- Website: dit kanaal is vooral passief bedoeld en wordt op dit moment gebruikt voor de minder urgente informatie, introductiestukjes van commissies, geschiedenis van Atlas, maar ook belangrijke documenten en contactgegevens.
Dan zijn we aangekomen bij een heel belangrijk deel van de vereniging… namelijk ons ledenportaal en de plek waar alle nabije activiteiten te vinden zijn. Op het moment van schrijven gebruikt Atlas nog Codex. Een enorm fijn systeem met vele voordelen. Helaas stopt Codex er over een tijdje mee en hebben we een keuze moeten maken voor een nieuw platform. Dat is ClubCollect. Deze twee systemen worden aan de achterkant op den duur geïntegreerd, hier zou jij als lid, hopelijk, zo min mogelijk van merken. Om aan al onze wensen te voldoen is ClubCollect nu nog bezig met uitbreiden van hun portaal.
Aangezien we nu toch nog met Codex werken, hieronder een samenvatting van haar functionaliteiten:
- Activiteiten
- Formulieren
- Jouw persoonlijke gegevens
- Eventuele groepen (commissies) waar jij aan bent toegevoegd als lid
Je hebt de website in ieder geval al gevonden. Hoera! Momenteel bekijk je de WatLAS pagina, maar dat is zeker niet alles. Als ik alle relevante pagina’s opnoem dan ben ik lang bezig, dus neem vooral zelf een kijkje.
In het menu bovenin staan de belangrijkste shortcuts. Ook veel afbeeldingen en pictogrammen zijn klikbaar en leiden je naar een nieuwe pagina.
Ook is het goed om te weten dat sommige zaken achter slot en grendel staan. Zoals de documenten, de link naar de boekenwebshop en foto’s. Deze zijn namelijk allemaal exclusief voor Atlasleden om te bekijken en te gebruiken. De gebruikersnaam en het wachtwoord vind je, zoals altijd, in de TweeWekelijkseMail die je van de voorzitter ontvangt.
De inhoud van de website veranderd met enige regelmaat, dus blijf zeker nog eens terugkomen!
De Atlaskamer vormt het kloppend hart van de vereniging. Van maandag tot vrijdag kun je hier tussen 11:00 en 17:00 terecht. Hier vind je elke dag minimaal één bestuurslid en een klein of groot aantal andere leden. Het is de ideale plek om even bij te komen van college, een kopje koffie te drinken, een potje Mario Kart of Just Dance te spelen, een praatje te maken of even te werken als de doodstille bieb je te veel wordt.
Voel je vrij om langs te komen! Je vindt de Atlaskamer helemaal boven in het universiteitsgebouw Drift 13 (kamer 2.03).
Het bestuur van Atlas wordt gevormd door zes enthousiaste leden, die een jaar aan het roer van de studievereniging mogen staan. Het bestuursjaar loopt van mei tot mei. Ieder lid mag zich kandidaat stellen en uit deze groep worden door het oude bestuur zes nieuwe bestuursleden voorgedragen. Bij de Algemene Ledenvergadering (ALV) wordt het nieuwe bestuur vervolgens ingestemd. Als het tijd wordt om te wisselen komt de informatie op de site en Instagram te staan! Het bestuur van Atlas bestaat uit de volgende personen:
voorzitter (voorzitter@usatlas.nl)
secretaris (secretaris@usatlas.nl)
penningmeester (penningmeester@usatlas.nl)
commissaris intern (intern@usatlas.nl)
commissaris onderwijs (onderwijs@usatlas.nl)
commissaris extern (extern@usatlas.nl)
Als je vragen hebt over de studie, de vereniging, activiteiten, commissies en alle andere Atlas/LAS-gerelateerde zaken staat het bestuur voor je klaar op de Atlaskamer of via de mail!
Mocht je niet weten naar wie je moet mailen dan kan je ook bestuur@usatlas.nl gebruiken. Je mail komt dan in alle inboxen terecht.