drift-gracht

 

Vanaf volgende week woensdag: werkgroep Russische geschiedenis. Meld je nu aan!

Wanneer: elke woensdagmiddag van 15:00-17:00.
Waar: Drift 25 3.03.
Voor wie: bachelor- en masterstudenten
Aanmelden bij Paul van Dijk: p.vandijk4@students.uu.nl

Kunnen de verhoudingen tussen de Europese Unie en Rusland in de toekomst nog verbeteren? Bestaat er een Russische Sonderweg en is de Russische geschiedenis fundamenteel anders dan die van de rest van de wereld? Ben jij benieuwd waarom Russisch één van de grootste talen van de islam is en heb je altijd al willen weten hoe Rusland 200 jaar geleden de ‘redder van Europa’ werd, of lijkt het je gewoon interessant om op een interactieve en informele manier achtergrondkennis te krijgen van het grootste land ter wereld? In de werkgroep Russische geschiedenis van de Universiteit Utrecht zullen we proberen antwoorden te vinden op deze en andere vragen. We nodigen daarvoor enthousiaste studenten uit die willen meewerken aan de oprichting van dit unieke platform om zo als beginnend historicus een solide achtergrond te ontwikkelen en verder te gaan waar het cursusaanbod ophoudt.

Rusland is geen natiestaat, maar kent als zogenaamde ‘multinationale staat’ officieel meer dan 160 verschillende etniciteiten. De geschiedenis van Rusland is daarmee niet per se een geschiedenis van Russischsprekende Slaven, maar juist ook van een gebied – een gigantisch gebied. Daarom zal de werkgroep de vele facetten van de Russische geschiedenis in alle perioden behandelen in een breed geografisch kader: van de Oostzee tot de Stille Oceaan en van de Barentszzee tot de bergtoppen van de Hindoekoesj. Daarnaast krijgen ook onderwerpen die meer algemeen raken aan de Russische geschiedenis alle ruimte voor bespreking, zoals internationale politiek en thema’s als burgerschap en totalitarisme.

Tijdens regelmatige bijeenkomsten zal de werkgroep Rusland vanuit een historisch en historiografisch perspectief analyseren en bediscussiëren, maar ieder lid van de werkgroep mag meebepalen wat er precies besproken zal worden. Dat kan van alles zijn: van geschiedkundige werken van elke discipline tot films en muziek of zelfs een excursie. Tevens biedt de werkgroep ruimte om ideeën voor een essay of onderzoek te bespreken. Ben jij bachelor- of masterstudent, kun je niet wachten om jezelf te ontwikkelen en is deze werkgroep echt iets voor jou? Meld je dan aan bij Paul van Dijk (p.vandijk4@students.uu.nl).

De eerste bijeenkomst van de werkgroep vindt plaats op woensdag 12 oktober 2016 en we zullen na een kennismaking van start gaan met een kort overzicht van de Russische geschiedenis.

0